Demascarea mafiei: Mosierul Carciumaru si baietii destepti (I)
Adaugat de admin La 24 Nov, 2013 la 11:11 PM | 4,075 vizite | Din categoria EVENIMENT | Cu 0 Comenarii
Marimea textului:

Timp de 4 mandate în funcția  de primar al muncipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru a folosit  banii primăriei și domeniul public  după cum l-a tăiat capul. GorjMedia.ro începe azi seria dezvăluirilor cu modul prin care o centrală de cartier a fost concesionată unor personaje influente în scopul unei activități de interes public și cum a ajuns pe punctul de a fi transformată în cu totul altceva decât se prevăzuse în contractul inițial. Subiectul nu este întâmplător. Azi , în ședința de Consiliu Local, reprezentații firmei , girați de Cârciumaru  ca semnatar al propunerii, înaintează spre vot schimbarea destinației. Bineînțeles, motivul sunt banii.

Peste 400 mp de cladire și teren aferent la preț de apartament

Povestea începe în 2007 când, prin contractul nr 09/62621/16.03.2007,  Primăria Târgu-Jiu cesionează către SC Olipress SRL centrala termică dezafectată în cartierul 1 Mai Vest, pentru desfășurare activitate de tip after-school. Pentru cei care nu știu cu ce se mănâncă , e vorba de activități educaționale ale elevilor dupa ce își încheie orele de școală.  Contractul este semnat de reprezentatul firmei, Constantin Podaru, nimeni altul decât administratorul public al orașului Rovinari, om de bază al primarului Dorin Filip. Olipress este firma deținătoare a ziarului Lupta în Gorj, la care Podaru și finul primarului de la Rovinari, Gicu Cranta, erau asociați. Așadar, o firmă cu 200 ron capital social al cărei obiect principal de activitate era editarea ziarelor pune mâna pe o centrală termică  de peste 450 mp și pe terenul aferent prin hotărâre de Consiliu Local în anul 2007, în schimbul unei sume modice de 1100 ron lunar, cam cât costă astăzi chiria unui apartament de nici 100 mp în aceași zonă.

Deși activitatea de after-school avea un impact pozitiv asupra comunității din zonă, în spațiul cu pricina, la 6 ani după parafarea contractului, nu se prestează  nimic. De aici apar multe semne de întrebare. Nu cumva scopul inițial  a fost doar un mijloc de a pune mâna pe clădire și mai ales pe teren.

Primăria permite încălcarea contractului

În martie 2010, Olipress face demersuri și obține de la Primăria Târgu-Jiu autorizația de construire nr. 144, cu referire la mansardare și modificări interioare, prin care demarează lucrări de modernizare la viitorul after-school. De aici, încep gafele penale ale Primăriei.  Modernizarea începe, contrar autorizației, cu adăugarea unui etaj plus mansardă.  Centrala termică cu un nivel, devenită acum P+E+M, este lipită de blocul vecin. La obținerea autorizației de construcție a fost nevoie de avizul asociației de proprietari, implicit al locatarilor. Supraînălțarea  a obturat iluminarea apartamentelor de la etajul unu și doi.  Impedimentul s-a rezolvat prin mituirea locatarilor afectați. Vom demonstra acest lucru pe parcursul dezvăluirii noastre.

Așa-zisa îmbunătățire a construcției, modificare radicală în fapt, nu a fost evidențiată ca un drept al concesionarului în contract, iar cesionarea sau subînchirierea, potrivit aceluiași contract, este strict interzisă. Este evident că înscrisul între părți a fost întocmit premeditat și fără  dorința de a respecta clauzele.

 Cesionare, vânzări și neglijență în serviciu

În luna iulie 2010, cu încălcarea grosolană a prevederilor contractuale, Olipress transmite la primărie o adresă prin care cere succint cesionarea către SC  NEW BUSINESS PROJECT SRL, reprezentată de data aceasta numai de finul lui Filip, Gicu Cranta, pe motiv că, cităm :” .. fundațiile centralei termice 1 MAI VEST au fost înstrăinate prin factura fiscală nr.570/02.07.2007. ” Avem de a face, așadar, cu o vânzare ciudată. E posibil ca între cele două firme să existe o tranzacție cu bunuri care erau în proprietate publică. Primăria, prin Florin Cârciumaru, secretarul primăriei și directorul economic, acceptă și semnează această schimbare, cu încălcarea flagrantă a contractului din 2007, fără să motiveze în actul adițional cauza reală pentru care s-a trecut de pe o firma pe cealaltă.  Dacă societatea Olipress își schimba denumirea nu era nimic suspect, dar potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, ambele societăți încă există.

A dat 500 de milioane de lei mită

Ajungem în anul 2013. SC NEW BUSINESS PROJECT SRL prin Alexandra Albăstroiu, apropiata  lui Cranta devenit între timp primar în alt județ, cere primăriei Târgu-Jiu prin adresa nr. 45005/ 18.11.2013 schimbarea prin completarea obiectului de activitate  al spațiului, specificat ca obligatoriu în 2007, din after school în activități  comerciale, producție, saloane de frumusețe, s.a.m.d. Solicitarea este facută sub pretextul că firma a băgat sume uriașe, fără drept completăm noi, în centrala din strada Brândușei și că activitatea stabilită inițial cu autoritățile locale nu este profitabilă.

Astfel, prin interpus, Cranta le transmite celor din primărie că a cheltuit peste 1 milion de lei noi  pe lucrări de modernizare și întreținere.  Totdodată, el se plânge că  la obținerea avizului din partea vecinilor, proprietarii din blocul alăturat,  a fost nevoit să ofere 500 de  milioane vechi sub forma unor lucrări de amenajare în apartamentele acestora. Rugăm  autoritățile statului să se implice, întrucât avem de -a face cu un autodenunț la fapta de  dare și luare de mită. Susținem afirmațiile deoarece avizul necesar la autorizația de construcție se eliberează de către asociația de proprietari și nu direct de către locatari, asa cum se subliniază în cerere . Construirea a două etaje suplimentare a produs, așa cum am scris mai sus, un mare disconfort celor din blocul vecin prin obturarea ferestrelor laterale. E greu să convingi pe cineva să stea în întuneric și ziua și noaptea, în propria casă. În cazul  de față, se pare că 500 de milioane a fost prețul corect.

Despăgubiri din banii contribuabililor

Nu trebuie să fii expert să îți dai seama că avem de -a face cu o mașinărie de delapidare a domeniului public în complicitatea tacită  a primarului, substituit de hotarâri de Consiliu Local. Scenariul este foarte simplu. Încă de la ridicarea celor 2 etaje, clădirea nu aducea a centru after-school  și mai degrabă a pensiune, motel sau  complex de apartamente. Dacă suma investită ilegal până acum în imobilul fără finisaje se confirmă de către Primărie, este posibil ca, în scurt timp, SC NEW BUSINESS PROJECT SRL să ceară rezilierea contractului de concesionare și restituirea banilor investiți. Atunci, municipalitatea va fi obligată, conform prevederilor contractuale, să îl despagubească pe Cranta din banii cetățenilor,  cu excepția celor  500 de milioane dați șpagă. Mai  rămâne varianta interesantă și scopul inițial: fosta centrală, terenul aferent, să fie cedate cu titlu de despăgubire către societatea comercială.

 Carciumaru are recidivă

Nu este prima dată când primarul este părtaș la  manevre cu proprietăți publice, însă nu atât de elaborate în timp. Anul acesta, el a încercat să impună consilierilor locali  înstrăinarea prin compensare a unui imobil similar din zona centrală a municipiului.  Numai mobilizarea exemplară  a unor consilieri locali a făcut imposibil cadoul lui Cârciumaru către firma fostului șef de la SRI Gorj, Ion Făget, firmă care prestează servicii de pază pentru municipalitate.

Așteptăm reacții imediate din partea Consiliului Local ce se va întruni astăzi, 25 noiembrie. Indiferent de coloratura politica, ei trebuie să protejeze patrimoniul orașului Târgu- Jiu în fața unor practici de furt concertat comise de grupuri de interese. Aleșii au puterea să se opună proiectelor de hotărâri venite din partea unui primar indiferent în fața interesului public.

Ce trebuie să știe consilierii locali

Primăriei, identificată prin numitul Florin Cârciumaru, i se impută următoarele aspecte:

1.nu a denunțat contractul de cesiune după 6 ani de inactivitate.

2. a emis o autorizație de construcție în care sunt suprimate drepturile locatarilor din blocul vecin

3. a permis cesionarea către o altă firmă

4. a semnat “ca primaru” un contract interpretabil și echivoc la toate capitolele

5. nu a depus o plângere penală împotriva administratorilor pentru dare de mită

6. se asociază cu bună știință la comiterea de fapte contrare  intereselor publice

7. nu pune la dispoziția consilierilor date complete.  Din ecuație  lipsește modul prin care s-a făcut cesionarea între firme. Nu există anexate la  propunerea de hotărâre adresele 29256 si 288358,  amândouă din 2007.

 

Maine veti afla cum incalca legea viceprimarita Iulia Vana si nevasta unui cunoscut procuror, chiar sub nasul primarului.

 

 

Despre -

Comenteaza-atentie la codul de securitate

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


*

Da-ne un like si afla primul stirile care te intereseaza!